skip to Main Content

Parel Nieuw Leeuwenhorst

Nieuw Leeuwenhorst Herstel Landgoed-allure

Nieuw Leeuwenhorst herstel landgoed-allure

Het Zuid-Hollands Landschap brengt de romantiek terug op buitenplaats Nieuw Leeuwenhorst bij Noordwijkerhout! De twee belangrijkste karakteristieken van het landgoed, de Spiegelvijver en de Koepelberg, krijgen de allure van weleer.

De Spiegelvijver, de Koepelberg en huis Dijkenburg straalden vroeger romantiek uit. Dit deel van buitenplaats had een groene, parkachtige uitstraling. In de loop van de jaren werd dit stuk van de buitenplaats Nieuw Leeuwenhorst steeds dichter begroeid bos. De ooit prachtige Spiegelvijver leek meer op een modderige poel. Het historische onderscheid met de rest van het landgoedbos was weg…

Herstel

‘Zonde,’ vindt boswachter Arjan van Heuvel, ‘om dit soort bijzondere landschapselementen te laten verdwijnen’. Om de spiegelvijver, Koepelberg en huis Dijkenburg weer zichtbaar te maken zijn in een zone rondom de vijver bomen verwijderd. ‘Dat is als boswachter natuurlijk nooit leuk! Soms moeten we echt moeilijke keuzes maken.’ Het gebied heeft nu het cultuurhistorische en romantische karakter van rond 1880 teruggekregen.

‘We hebben bloemrijk kruidenmengsel gezaaid, dat zal volgend jaar een prachtig gezicht zijn. Ook hebben we een wit schelpenpad aangelegd en een rand van Rhododendron struiken’, aldus Arjan.

Nieuwe wandelroute

We hebben een mooie wandelroute ontwikkeld om de romantiek van de buitenplaats te beleven. De Dijkenburgroute start bij de ingang van het landgoed, loopt door het bos, over de Koepelberg en langs de Spiegelvijver. Op de Koepelberg is een groot paneel te vinden met informatie over het landgoed, maar ook andere historische elementen in de omgeving.

Kom jij de schelpen op het nieuwe pad voelen knisperen onder je voeten? Wandel rond, rust uit en geniet in de boomgaard. Leer over de buitenplaats op de Koepelberg of kom lunchen aan de nieuwe picknicktafel! Buitenplaats Nieuw Leeuwenhorst krijgt weer landgoed-allure.

Hier werken we de komende maanden aan

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst heeft in 2016 het cultuurhistorische en romantische karakter van rond 1880 teruggekregen door de Spiegelvijver, Koepelberg en huis Dijkenburg weer zichtbaar te maken. Het is tijd voor de volgende fase. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap gaat het gebied toegankelijker maken en wordt aangevuld met meer recreatiemogelijkheden.

Vanaf juli 2019 starten de aannemers in opdracht van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Noordwijk, met de voorbereidingswerkzaamheden op en rond Landgoed Nieuw-Leeuwenhorst. De verwachting is dat medio december 2019 alle werkzaamheden afgerond zijn. De werkzaamheden die uitgevoerd worden, zijn:

  • Er wordt een nieuwe toegankelijke, veiligere, entree met voldoende parkeergelegenheid gerealiseerd aan de overzijde van de huidige parkeerplaats. De huidige parkeerplaats vervalt en wordt teruggegeven aan de natuur.
  • We herstellen op diverse plekken in het bos de laanstructuren en er komt een nieuw vogelkijkscherm…
  • Én wat is leuker dan een avontuurlijk speel- en activiteitenbos, bedacht en ontworpen door kinderen van het Teylingen college.

Tijdens de werkzaamheden blijft het Landgoed en de woningen bereikbaar, alleen kunnen sommige gedeeltes tijdelijk niet begaanbaar zijn. Houd daarvoor de bebording in de gaten. Mogelijk kan er op werkdagen van 07:30 – 16:30 uur oponthoud en geluidsoverlast worden ondervonden aan de Gooweg ter hoogte van de entree van het Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.