skip to Main Content

Parel Nieuw Leeuwenhorst

In De Media: “Bij Parel Nieuw Leeuwenhorst Komt Alles Samen”

In de media: “Bij Parel Nieuw Leeuwenhorst komt alles samen”

Wie tussen september en december over de Gooweg van Noordwijk naar Noordwijkerhout reed (of andersom), zag dat er ter hoogte van Nieuw Leeuwenhorst druk gewerkt werd aan de weg en het aangrenzende landgoed, in opdracht van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Noordwijk.

Op een koude maar zonnige decemberochtend staat de koffie (met banketstaaf) klaar in de directiekeet van AW Groep. Een groep van zo’n twintig man – hoveniers, grondwerkers, stratenmakers en machinisten – legt buiten de laatste hand aan het werk langs de Gooweg. Binnen zit projectleider Jaap van Duijn klaar om te vertellen wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Even later schuift ook collega-projectleider Pieter Balkenende aan.

Natuur en cultuurhistorie

“Het bijzondere van dit project is dat onze infratak en onze groenvoorzieningsafdeling samen bezig zijn,” trapt Jaap van Duijn af. “Meestal zijn de verschillende bedrijfsonderdelen afzonderlijk aan het werk, maar bij dit integrale project komen alle elementen samen, waarbij het groengedeelte de hoofdtaak is. Dit is wat anders dan zomaar een rotonde aanleggen.”  

“Wat dit project ook bijzonder maakt, is de hoge cultuurhistorische waarde van het 38 hectare grote Nieuw Leeuwenhorst,” vervolgt Pieter Balkenende. “Het gebied stamt uit 1880. In 2016 is verderop in het bos al het historische karakter hersteld rond de Spiegelvijver en de Koepelberg nabij Huis Dijkenburg aan het Westeinde. Met het huidige project wordt de ontwikkelingsvisie voor het gebied, die in 2013 is opgesteld, verder ingevuld en de belevingswaarde van het gebied verder vergroot.”

 Bijzonder is ook het cultuurhistorisch verhaal, stammend uit de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers er bunkers bouwden en er een tankval aanlegden. Op die plek is een in het bos omsloten tweede vijver ontstaan met natuurlijke oevers, waar veel soorten vogels verblijven en foerageren. Vogelliefhebbers en andere natuurliefhebbers komen er graag. Vandaar dat er een vogelkijkscherm is geplaatst.

Duurzaam

“We hebben dit project mede binnengehaald vanwege ons plan van aanpak,” neemt Jaap van Duijn het stokje weer over. “Bij dit soort projecten zijn vele partijen betrokken, onder andere mensen met een diepgroen hart. Dat betekent dat je goed moet uitleggen wat je doet. Dat doen we met informatieborden, een website, folders en een inloopspreekuur. Ook over de tijdelijke overlast voor het verkeer communiceren we op duidelijke wijze.” 

Pieter Balkenende knikt instemmend en besluit: “Binnen AW Groep staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We staan bijvoorbeeld op de hoogste trede van de CO2-ladder en we onderschrijven de duurzaamheidsdoelen van de VN. Dat betekent voor dit project dat we zoveel mogelijk elektrisch materiaal en auto’s op groen gas hebben ingezet.” 

De werkzaamheden

  • De entree naar Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is toegankelijker en overzichtelijker gemaakt door een veiliger oversteekplaats op de hoofdrijbaan (Gooweg) met een bredere middenberm.
  • Aan de overzijde van het park is een nieuw, groter parkeerterrein aangelegd met plaats voor 60 auto’s. De vorige, kleinere parkeerplaats aan de andere kant van de weg wordt teruggegeven aan de natuur. 
  • In het bos zijn diverse oorspronkelijke lanen in de oude staat hersteld. Bovendien komt er een vogelkijkscherm in de vorm van een geschutskoepel, waarachter bezoekers de vogels kunnen spotten in de aangrenzende vijver.
  • In samenwerking met leerlingen van het Teylingen College is voor kinderen een avontuurlijk speel- en 
  • activiteitenbos aangelegd. 
  • In de nabijheid van het nieuwe parkeerterrein zijn nieuwe bomen en hagen aangeplant.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zorgt sinds 1934 voor groene schatten in onze provincie. Wilt u meer weten over het werk, de routes en excursies van deze stichting? Kijk op www.zuidhollandslandschap.nl

 

Bron: Rijnstreek Business